Voor medewerkers die in een industriële omgeving werken zoals fabrieken of bouwterreinen zijn er hogere veiligheidsrisico’s. Het is daarom niet vreemd dat het VCA-diploma onmisbaar is. Zonder deze certificering zal je niet in staat zijn om voor bouw- en industriebedrijven te gaan werken. Maar welke VCA-diploma’s zijn er precies? En welke past het beste bij jou?

VCA-diploma’s

Er zijn drie verschillende soorten VCA-diploma’s en welke je nodig hebt ligt aan de functie die je vervult op de werkplek. Zo heb je het VCA basis diploma voor medewerkers die in een risicovolle werkomgeving werken, het VCA VOL diploma voor leidinggevenden en zzp’ers die in een risicovolle werkomgeving actief zijn en het VIL VCU diploma voor intercedenten of leidinggevenden bij uitzendbureaus.

welke vca diploma - vca basis zpits

VCA Basis

De VCA basiscursus staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers Basisveiligheid en is bedoeld voor uitvoerende medewerkers die risicovolle werkzaamheden moeten verrichten of in een risicovolle omgeving werken, maar geen leidinggevende rol hebben. Met dit diploma geef je aan dat je de basiskennis van veilig en gezond werken beheerst. Je bent dan bekend met de Arbowet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en het voorkomen van arbeidsongevallen.

VCA VOL

De VCA VOL cursus staat voor VGM Checklist Aannemers Veiligheid voor Operationeel Leidinggevende. Zoals de naam al verklapt is deze cursus bedoeld voor medewerkers in een leidinggevende functie binnen het bedrijf, maar het is ook bedoeld voor zzp’ers en freelancers. Met een VCA VOL diploma laat je zien dat je op de hoogte bent van de Arbowet- en regelgeving, rekening houdt met het milieu en de gezondheid van jou en de medewerkers waaraan je leiding geeft en dat je weet hoe je een gevaarlijke situatie in je werkomgeving veilig moet behandelen. Je toont dus aan dat je in staat bent om zowel jezelf als je medewerkers op een veilige manier te laten werken.

vca vol welke vca diploma
VIL VCU welke vca diploma

VIL VCU

VIL VCU is een afkorting voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden VGM Checklist Uitzendorganisaties. Ook de VIL VCU is gericht op de veiligheid van medewerkers die werkzaam zijn in risicovolle omgevingen en/of risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Alleen is het in deze instantie voor intercedenten of leidinggevenden bij uitzendbureaus. Uitzendorganisaties moeten verplicht op de hoogte zijn van de Arbowet- en regelgeving en de risico’s van het uitzendwerk waarmee hun inleners te maken krijgen. Met een VIL VCU diploma laat je zien dat je de specifieke kennis beheerst om personeel te detacheren aan een VCA gecertificeerd bedrijf.

Hoe lang is een VCA-diploma geldig?

Voor zowel VCA basis als VCA VOL en VIL VCU krijg je na een succesvolle afronding van de cursus en het examen een diploma met een geldigheid van tien jaar. Na die tien jaar dien je opnieuw de cursus te volgen.

Meer weten over VCA-trainingen?

Wil je graag een VCA cursus in Rotterdam volgen? Bij ZPITS organiseren wij VCA cursussen in diverse talen en kun je bij ons terecht voor VCA basis, VCA VOL en VIL VCU.