Training

Deskundig toezichthouder Asbestverwijdering (DTA)

DUUR

Verschillend per persoon

LOCATIE

Seinhuiswachter 18-20 3034KH Rotterdam

KOSTEN

Op aanvraag

De training

De opleiding Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering is voor leidinggevenden die al enige ervaring hebben in de asbest als DAV-er en voor bedrijven verantwoordelijk zijn voor de asbestsaneringen. Als Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering ben je verantwoordelijk om met je team de nodige maatregelen te treffen om asbestverwijdering veilig en volgens de strenge wet- en regelgeving uit te voeren. Daarnaast communiceer en adviseer je opdrachtgevers, bewaak je de voortgang van projecten en rapporteer je de resultaten.

Het verwijderen van asbest is specialistisch werk en het bezitten van het certificaat Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering (DTA) is een vereiste. Na het volgen van de cursus en het behalen van het DTA-certificaat kan de cursist conform de SC-530 zelfstandig asbestverwijdering uitvoeren en leidinggeven aan een team Deskundig Asbest Verwijderaars (DAV).

Inhoud van de training

De volgende onderwerpen worden o.a. in deze cursus behandeld:

  • Deskundig leidinggeven tijdens asbestsaneringen;
  • Wetgeving rondom asbest;
  • Het beperken van risico’s voor mens en milieu tijdens asbestsaneringen;
  • Communicatie en rapportage.

In de cursus VCA-VOL besteedt je 2 dagen aandacht aan de theorie over de veiligheidsregels bestemd voor leidinggevenden. Tijdens deze cursus worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld:

  • Werken in besloten ruimte;
  • Omgaan met gevaarlijke stoffen, brand en explosie;
  • Veilig werken met gereedschap;
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen.

Diploma

De cursus DTA wordt afgesloten met een landelijk erkend examen wat uit een schriftelijk en praktisch gedeelte bestaat. Indien het examen met goed gevolg is afgelegd ontvangt de cursist het persoonscertificaat DTA met een geldigheidsduur van 3 jaar.

Duur

De start van de 4-daagse DTA cursus (exclusief examendag) is in overleg te bepalen. Voor cursisten zonder asbestkennis en ervaring is het aan te raden een 2-daagse voorbereidingscursus DAV te volgen en eerst ervaring op te doen in de praktijk. Er is veel tijd ingeruimd voor nabootsing van praktijksituaties om cursisten te trainen in het veilig verwijderen van asbest.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding dienen cursisten te beschikken over een MBO diploma of gelijkwaardig. Omdat het hier gaat om een actieve buitendienstfunctie is het hebben van een rijbewijs een vereiste. Tevens dient de cursist kennis te hebben van de Nederlandse taal in woord en geschrift en nauwgezet en projectmatig kunnen werken. Ten slotte dient de cursist bij voorkeur te beschikken over relevante praktijkervaring.

Andere asbest opleiding?

Bekijk de opleidingen:

Meer informatie